Support onze missie!
jongeren die helemaal alleen staat

Eenzaamheid bij jongeren

Op het eerste gezicht lijkt het misschien vanzelfsprekend dat jongeren vrienden hebben, maar de werkelijkheid is anders. Meer dan 10% van de jongeren tussen de 12 en 30 jaar voelt zich sterk eenzaam, dat zijn ruim 420.000 jongeren in Nederland. Als verwijzer heb je een belangrijke rol in het signaleren van eenzaamheid. Het herkennen ervan kan lastig zijn, net als de vraag hoe je een jongere het beste kunt ondersteunen. Op deze pagina vind je uitgebreide informatie die je daarbij helpt.

Join Us Jongere die alleen zit
Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid bij jongeren

Eenzaamheid bij jongeren kan zich op verschillende manieren uiten. Misschien merk je dat een jongere zich terugtrekt, weinig vrienden heeft of het gevoel heeft nergens bij te horen. Als verwijzer kan het ingewikkeld zijn om te begrijpen wat er precies speelt. Eenzaamheid ontstaat vaak door een gebrek aan verbinding met anderen, met zichzelf of met de wereld om hen heen. Om deze gevoelens beter te begrijpen onderscheiden we drie vormen van eenzaamheid: sociale, emotionele en existentiële eenzaamheid.

Eenzaamheid bij jongeren
Wat veroorzaakt eenzaamheid bij jongeren?

Oorzaken van eenzaamheid

Er bestaan veel misverstanden over eenzaamheid. Zo wordt vaak gedacht dat jongeren die zich eenzaam voelen hier zelf verantwoordelijk voor zijn door hun gedrag. Ook wordt er soms verondersteld dat door vaker contact te hebben met leeftijdsgenoten het probleem vanzelf wordt opgelost. Maar eenzaamheid is een complex vraagstuk, dat voortkomt uit een combinatie van persoonlijke en maatschappelijke factoren.

Join Us jongere die alleen staat
Hoe herken je eenzaamheid?

Eenzaamheid signaleren

Eenzaamheid is vaak moeilijk te herkennen en kan op verschillende manieren tot uiting komen. Veel jongeren delen hun gevoelens niet, waardoor het niet altijd zichtbaar is wat er speelt. Toch zijn er subtiele signalen die kunnen wijzen op eenzaamheid. Door hier alert op te zijn, kun je jongeren beter ondersteunen en laten merken dat ze er niet alleen voor staan.

Wat zijn gevolgen van eenzaamheid?
Wat zijn gevolgen van eenzaamheid?

Gevolgen van eenzaamheid

Langdurige eenzaamheid heeft grote gevolgen voor jongeren. Wat begint met somberheid of verdriet, kan leiden tot depressie, laag zelfvertrouwen en zelfs suïcidale gedachten. Ook kunnen er lichamelijke klachten, gedragsproblemen en sociale gevolgen optreden. Dit raakt niet alleen henzelf, maar ook hun omgeving.

Join Us jongere in gesprek met elkaar
Een op de drie leerlingen voelt zich eenzaam

Eenzaamheid op school

Eenzaamheid is een veelvoorkomend probleem onder jongeren, ook binnen de schoolomgeving. In een gemiddelde klas ervaren ongeveer drie leerlingen ernstige eenzaamheidsgevoelens. Als docent kun je een cruciale rol spelen in het signaleren en aanpakken van dit probleem. Op onze website vind je tips en interventies om eenzaamheid in de klas te herkennen en te verminderen.

Mis niet langer de laatste updates
Meer weten?

Bel of mail!

Veelgestelde vragen

Ontdek snel het antwoord op je vraag.

Bekijk de vragen

Contact

Heb je een vraag of wil je iets laten weten?

Neem contact op