De LINDA. staat deze maand in het teken van eenzaamheid, met een bijzonder interview met Koningin Máxima. Al ruim twintig jaar zet Hare Majesteit zich in voor meer verbinding in de samenleving. In januari hadden wij de eer haar te ontvangen op ons kantoor, naar aanleiding van het gewonnen Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds. Graag delen we daarvan een bijzonder citaat uit het interview:
"𝘌𝘦𝘯 𝘫𝘰𝘯𝘨𝘦 𝘷𝘳𝘰𝘶𝘸 𝘷𝘦𝘳𝘵𝘦𝘭𝘥𝘦 𝘮𝘪𝘫 𝘵𝘪𝘫𝘥𝘦𝘯𝘴 𝘦𝘦𝘯 𝘸𝘦𝘳𝘬𝘣𝘦𝘻𝘰𝘦𝘬: ‘𝘐𝘬 𝘬𝘸𝘢𝘮 𝘩𝘪𝘦𝘳 𝘣𝘪𝘯𝘯𝘦𝘯 𝘦𝘯 𝘪𝘬 𝘷𝘰𝘦𝘭𝘥𝘦 𝘮𝘦 𝘦𝘪𝘯𝘥𝘦𝘭𝘪𝘫𝘬 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘨𝘦𝘫𝘶𝘥𝘨𝘦𝘥. 𝘈𝘭 𝘬𝘸𝘢𝘮 𝘪𝘬 𝘥𝘦 𝘦𝘦𝘳𝘴𝘵𝘦 𝘬𝘦𝘦𝘳 𝘣𝘪𝘫𝘯𝘢 𝘬𝘳𝘶𝘪𝘱𝘦𝘯𝘥 𝘷𝘢𝘯 𝘢𝘯𝘨𝘴𝘵 𝘥𝘦 𝘥𝘦𝘶𝘳 𝘥𝘰𝘰𝘳. 𝘐𝘬 𝘷𝘳𝘰𝘦𝘨 𝘮𝘦 𝘢𝘧 𝘸𝘢𝘵 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘮𝘦 𝘻𝘰𝘶𝘥𝘦𝘯 𝘥𝘦𝘯𝘬𝘦𝘯, 𝘰𝘧 𝘪𝘬 𝘪𝘦𝘵𝘴 𝘴𝘱𝘦𝘤𝘪𝘢𝘢𝘭𝘴 𝘮𝘰𝘦𝘴𝘵 𝘻𝘪𝘫𝘯 𝘰𝘧 𝘥𝘰𝘦𝘯. 𝘔𝘢𝘢𝘳 𝘣𝘪𝘫 𝘑𝘰𝘪𝘯 𝘜𝘴 𝘷𝘰𝘦𝘭𝘥𝘦 𝘪𝘬: 𝘪𝘬 𝘮𝘢𝘨 𝘦𝘳 𝘻𝘪𝘫𝘯.’”
Toen Sam naar Den Haag verhuisde vond ze het moeilijk om nieuwe mensen te leren kennen. “Ik wist niet goed hoe ik het moest aanpakken. Ik had nog wel online contact met mensen uit Assen, maar het face-to-face contact miste ik. Het maakt het ook extra lastig omdat ik hoogbegaafd ben. Het voelt soms alsof ik in een andere denkwereld leef.”
“In Den Haag ging ik naar de VAVO. Dat is heel anders dan de middelbare school. Leerlingen volgen maar één of twee vakken, er zijn geen schoolfeesten of andere leuke activiteiten. Dat maakt het lastig om vrienden te maken. Mijn dagen waren dan ook erg saai. Ik ging naar school, maakte mijn huiswerk en ging er in mijn eentje op uit. Ik merkte al snel dat ik het totaal niet leuk vond om alles alleen te doen.”
“Doordat ik zo vaak alleen was ging ik ook enorm veel piekeren. Vooral ’s nachts. Ik ben als baby geadopteerd door liefdevolle ouders. De adoptie zorgt ervoor dat ik soms wat anders naar de wereld kijk. Ook merk ik dat ik door mijn hoogbegaafdheid soms anders denk. Ik weet dan niet goed in te schatten hoe iemand een bepaalde opmerking bedoeld heeft. Dat blijft dan maar door mijn gedachte gaan. Het is heel fijn als je dan je gedachten kunt delen met een vriendin die je echt begrijpt. Dat mis ik dan.”
“Ik heb het met mijn ouders over het eenzame gevoel gehad. Dat was fijn! Ik kan goed met ze praten. Ook ben ik gaan zoeken naar oplossingen. Ik vond Join Us Den Haag en heb me aangemeld. Het was fijn om te merken dat bij Join Us iedereen op zoek is naar nieuwe sociale contacten. Het is leuk om samen dingetjes te doen! Het was echt een leuke afleiding tijdens mijn tijd in Den Haag.”
“Het is niet gek als je het moeilijk vindt om nieuwe vrienden te maken. Dat kan door super veel verschillende dingen komen en dat maakt niet uit. Het is goed om iets nieuws te proberen en anderen te leren kennen. Niet te veel twijfelen, maar gewoon gaan.”
Geef jongeren een avond vol verbinding tijdens de Week tegen Eenzaamheid. Wat is jouw plan om eenzaamheid onder jongeren aan te pakken tijdens de Week tegen Eenzaamheid? Sluit je aan bij Social Friday. Dit is een landelijke beweging die jongeren op vrijdagavond 26 september 2025 een sociale boost geeft. Met minimale inspanning maak je als jongerenwerker of jeugdprofessional een groot verschil in het leven van jongeren, juist op het moment dat ze het nodig hebben.
“Maar liefst 420.000 jongeren in Nederland voelen zich sterk eenzaam,” zegt Jolanda van Gerwe, oprichter van Join Us. “Veel jongeren missen net dat zetje om sociaal sterker te worden. Social Friday biedt precies dat: een laagdrempelige, leuke avond waarop jongeren andere jongeren ontmoeten en ervaren dat ze er niet alleen voor staan.”
Iedere professional die met jongeren werkt, kan een Social Friday-avond organiseren. Je kiest uit vier creatieve, toegankelijke activiteiten:
Na aanmelding ontvang je alle materialen om direct aan de slag te gaan: een compleet draaiboek, handige tips én een digitale toolkit vol flyers, video's en social media posts om jongeren te werven. Alles wordt voor je geregeld — jij hoeft het alleen nog maar mogelijk te maken.
Social Friday wordt dit jaar voor de vijfde keer georganiseerd en is onderdeel van de Week tegen Eenzaamheid. De avond is een initiatief van Stichting Join Us. Meer info en aanmelden:
Merel is 22 jaar oud, studeert Pedagogiek en woont in Vlissingen. “Vorig jaar was mijn schooljaar behoorlijk vol: ik liep drie dagen per week stage en had twee dagen school. De weken waren dus goed gevuld,” vertelt Merel. “Maar toen stopte mijn stage, en kort daarna overleed een familielid met wie ik altijd een goede band had. Dat hakte er wel even in.”
Na het stoppen van de stage en de start van de zomervakantie voelde het een stuk stiller om haar heen en dit zette haar aan het denken. “Een oud-collega had me al eens aangeraden om op zoek te gaan naar gelijkgestemden.” Merel vond dat een goed idee, maar wist niet goed waar te beginnen. “Ik had al wat geprobeerd, zoals tafeltennis en recreatief zwemmen. Maar dat voelde niet helemaal als mijn plek en dus ging ik weer op zoek naar iets anders.’’
Toen Merel tijdens de zomervakantie een advertentie van Join Us op Instagram voorbij zag komen, besloot ze zich aan te melden. “Eerst voor de community. Snel daarna werd ik benaderd met de vraag of ik mee wilde doen aan het programma. Er was geen locatie bij mij in de buurt, dus het werd een online groep. In het begin had ik wel twijfels over het online programma. Ik was bang dat de sfeer misschien wat zwaar zou zijn, en of het wel bij mij zou passen en ik niet te veel de rol van 'de pedagoog' zou aannemen in gesprekken.”
Maar al snel merkte Merel dat het juist fijn was om met anderen te praten over dingen die ze zelf herkende. “Het was laagdrempelig en veilig. Je leert van elkaar, en je spiegelt je aan hoe anderen met situaties omgaan. Dat helpt je ook relativeren.”
Voor Merel was Join Us vooral een manier om stil te staan bij hoe ze met sociale relaties omgaat, in plaats van actief op zoek te gaan naar nieuwe vriendschappen. ‘’Ik heb jarenlang therapie gehad en sloot dat af vlak voordat ik bij Join Us begon. Join Us voelde voor mij als een soort testfase waarin ik op een veilige manier kon oefenen met sociale situaties.”
Tijdens het programma kreeg Merel regelmatig de feedback dat ze zich te druk maakte over bepaalde situaties. “Dan zeiden anderen: ga het gewoon doen, het komt wel goed. En ze hadden gelijk. Ik communiceer nu veel duidelijker over wat me blij maakt en wat me tegenstaat. Daardoor blijven dingen minder onuitgesproken hangen, en merk ik dat het contact met anderen vanzelf soepeler loopt.”
Merel vergelijkt Join Us met een sociale duikplank. “Het zwembad was er al, maar ik had het zetje nodig om te durven springen. Dankzij Join Us heb ik dat gedaan.” Inmiddels loopt Merel stage bij Join Us. “Ik kijk positief terug op wat Join Us mij heeft gebracht en hoop dit hier verder door te zetten door andere jongeren te helpen met mijn project.’’
Wat Merel nog mee wil geven aan andere jongeren? “Probeer jezelf niet af te schrijven. Ga gewoon de dingen doen die je graag eens zou willen proberen, ook al voelt het spannend. Join Us voelde voor mij als een veilige tussenstap om weer vertrouwen te krijgen in het aangaan van gezonde sociale contacten. Soms heb je alleen een klein zetje nodig om grote stappen te kunnen zetten.’’
Op zondag 25 mei krijgen jongeren uit de Join Us community de kans om elkaar in het echt te ontmoeten tijdens de Join Us Community Day. Dit event, ontstaan vanuit de wens van jongeren zelf, draait om verbinding, gezelligheid en herkenning. In een tijd waarin veel contacten online plaatsvinden, biedt deze dag een waardevolle mogelijkheid om echte ontmoetingen te beleven en nieuwe vriendschappen op te bouwen.
Voor veel jongeren is het aangaan van sociale contacten niet vanzelfsprekend. Join Us helpt hen hierbij, zowel online als offline. De Community Day is hier een krachtig voorbeeld van: een dag waarop (oud-)deelnemers, vrijwilligers en members elkaar kunnen ontmoeten in een veilige, ontspannen omgeving. Met een afwisselend programma en een open sfeer wordt het makkelijker om met anderen in gesprek te gaan en samen iets nieuws te beleven.
Dit soort evenementen laten zien hoe belangrijk en waardevol het is om elkaar in het écht te zien. Even weg van het scherm, weg van de dagelijkse routine, en samen genieten van een dag vol plezier, herkenning en verbondenheid. Voor veel jongeren betekent dit een boost in zelfvertrouwen en sociale vaardigheden – en bovenal een herinnering om te koesteren. Kijk
“Het was geweldig. Ik heb geweldige mensen leren kennen en ben zo blij dat ik ook eens een festival kon meemaken!” – Ravi (20)
De Hang Out is een initiatief van Odido Nederland, Bevrijdingspop Haarlem en Join Us om een fijne en gezellige plek neer te zetten voor jongeren die niet zo snel naar een festival gaan. En dat blijkt een succes: voor de 4e keer op rij mogen we deze mooie plek creëren! Vanuit heel Nederland nodigen we jongeren uit om 5 mei te komen vieren. Want vrijheid vieren we samen.
Voor meer dan 420.000 jongeren in Nederland is het niet vanzelfsprekend om gezellig met vrienden naar festivals te gaan. Zij voelen zich eenzaam en vinden het lastig om dat te doorbreken. Ben je 5 mei in de buurt? Of ken je jongeren die graag komen?
Bij de Join Us Hang Out kunnen jongeren elkaar ontmoeten en samen genieten van de vele optredens. Er zijn medewerkers en vrijwilligers van Join Us die vragen beantwoorden en jongeren met elkaar in contact brengen. Samen zorgen we ervoor dat jongeren een leuke dag hebben en kunnen genieten van de vele optredens. Vanaf 12.00 uur is iedereen van harte welkom bij de Hang Out. Je herkent de Hang Out aan de 3-meter hoge vlaggen via ingang B van het festivalterrein.
De Join Us Hang Out tijdens Bevrijdingspop Haarlem wordt mede mogelijk gemaakt door Odido Nederland, dat zich inzet voor een inclusieve digitale samenleving waarin iedereen kan meedoen. Samen met Join Us helpt Odido jongeren om sociaal sterker te worden en eenzaamheid te verminderen.
Dankzij de samenwerking met gemeenten, sociaalwerkorganisaties, fondsen, ervaringsvrijwilligers en bedrijven konden we ook in 2024 weer veel betekenen voor jongeren. Met trots nodigen we je uit om met ons jaarverslag terug te blikken op de stappen die we het afgelopen jaar hebben gezet én vooruit te kijken naar onze plannen en ambities voor de komende jaren.
Benieuwd hoe we dit mogelijk maakten en waar we de komende jaren naartoe werken?
“Eigenlijk heb ik nooit echt goede vrienden gehad”, vertelt Jeroen. “Tijdens mijn middelbare schooltijd had ik alleen online vrienden. Ik leefde vooral ’s nachts en gamede echt heel veel. Je zou me wel verslaafd kunnen noemen in die periode. Op een gegeven moment kreeg ik een relatie. Helaas was dit geen goede relatie voor mij en ben ik de online vrienden die ik had ook kwijtgeraakt.”
Jeroen voelt zich vaak alleen en depressief. “Ik vond vooral de avonden erg lastig. Ik zat dan thuis maar wat te streamen of gamen en sprak geen leeftijdsgenoten. Op een gegeven moment ging het niet meer op het werk en kwam ik thuis te zitten. Toen had ik zelfs een week waarin ik letterlijk niemand had gezien of gesproken. Ik besloot dat het zo niet langer kon. Ik ben gaan google en vond Join Us online.”
“Ik had al veel dingen geprobeerd om nieuwe mensen te leren kennen. Denk aan wandelen, een praatje maken in de supermarkt of iemand helpen op straat. Ook ging ik alleen naar de kroeg om een drankje te doen. Maar op de een of andere manier lukte het me niet om aansluiting te vinden. Toen ik Join Us online vond heb ik me gewoon aangemeld.”
“Om eerlijk te zijn, ik heb geen nieuwe vrienden overgehouden aan mijn Join Us online groep. Wel heb ik ingezien dat het niet aan mij ligt dat ik geen vrienden heb. Ik dacht altijd dat ik moeilijk contact maak met mensen, maar dat is niet zo. Dat weet ik nu. Ik ben best goed in een praatje maken met onbekenden. In de Join Us groep zaten veel verschillende jongeren die zich op de een of andere manier vaak eenzaam voelen. Het is fijn om die ervaring met elkaar te delen en te leren hoe je sociale uitdagingen aan kunt gaan.”
Met trots delen we een sneakpreview van In je bol! In het voorjaar gaat het officieel live. In je bol wordt dé online plek voor mentale gezondheid, speciaal voor jongeren van 16 tot 27 jaar. Het platform wordt, samen met jongeren, ontwikkeld door De Kindertelefoon/Alles Oké? Supportlijn, MIND Us, MIND, 113 Zelfmoordpreventie, Join Us, Transformers Community en @ease.
Op In je bol kunnen jongeren straks terecht voor betrouwbare, begrijpelijke informatie, ervaringen van anderen en tips & tools om zelf aan de slag te gaan. Heb je behoefte aan een luisterend oor? Dan kun je terecht bij getrainde vrijwilligers via chat en telefoon. Ook vind je op In je bol gerichte suggesties voor verdere hulp – online of in de buurt.
Het platform biedt een veilige, anonieme ruimte waar jongeren steun vinden, ervaren dat ze niet de enige zijn en zelf stappen kunnen zetten. Of het nu gaat om stress, eenzaamheid of even vastzitten – In je bol helpt jongeren te ontdekken wat hen verder helpt, zonder dat het stigma op mentale klachten de boventoon voert.
© NLBeeld/Patrick van Emst
DEN BOSCH – Het lijkt zo simpel: ‘Hoi’ durven zeggen of een gesprekje beginnen. Bij veel jongeren breekt het zweet uit bij de gedachte alleen al. Bij Join Us leren ze uit hun isolement te stappen. En kijk nu eens: ze zijn ‘gewoon’ relaxed in gesprek met koningin Máxima. "Ze was echt heel erg geïnteresseerd!"
Vandaag bracht Hare Majesteit Koningin Máxima een bijzonder bezoek aan Stichting Join Us. Aanleiding was het winnen van het prestigieuze Appeltje van Oranje uitgereikt door het Oranje Fonds in 2024. De prijs vormt een belangrijk erkenning voor onze eenzaamheidsaanpak.
Tijdens haar bezoek sprak Koningin Máxima uitgebreid met jongeren die deelnemen aan Join Us. Een van hen, Max, deelde: “Ik ben gestopt met de middelbare school doordat ik veel gepest werd. Ik heb jaren thuis gezeten met depressieve klachten. Via de gemeente ben ik bij Join Us terecht gekomen. Dat heeft me enorm geholpen. Ik ben uit mijn schulp gekropen en voel me een stuk zekerder.” Waarop Nishaya vertelt: “Ik dacht vaak dat anderen mij niet leuk vonden. Via mijn tante kwam ik bij Join Us terecht. Ik heb er nieuwe vrienden gemaakt, maar ook geleerd dat ik ertoe en dat ik veel te bieden heb in de wereld.” Deze persoonlijke verhalen onderstrepen de impact die Join Us heeft op het leven van jongeren.
Naast jongeren ontmoette de Koningin ook de vrijwilligers en diverse samenwerkingspartners van Join Us. Tijdens de gesprekken werd benadrukt hoe cruciaal deze partnerschappen zijn om eenzaamheid onder jongeren effectief en preventief aan te pakken.
“De betrokkenheid van Koningin Máxima geeft een geweldige waardering aan ons team, de jongeren en alle partners waarmee we samenwerken”, aldus Jolanda van Gerwe, oprichter van Join Us. We danken Koningin Máxima en het Oranje Fonds voor hun warme belangstelling en steun.
Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks drie initiatieven die zich inzetten voor een inclusieve en betrokken samenleving. Deze prijzen zijn bedoeld voor organisaties die ervoor zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan en iedereen mee kan doen. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, ontworpen door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.
Met veel plezier ontvingen we de tweede prijs bij de uitreiking van de KHMW Brouwer Vertrouwensprijzen! Deze prestigieuze prijs, gericht op het versterken van vertrouwen in de samenleving, erkent onze inzet tegen eenzaamheid onder jongeren. De eerste prijs ging naar CollectieveKracht, een kennisplatform dat burgercollectieven op de kaart zet en ondersteunt.
Op maandag 20 januari werd de waardevolle tweede prijs door jongeren en medewerkers van Join Us tijdens de feestelijke uitreiking in ontvangst genomen. De jury roemde de eenzaamheidsaanpak: "Join Us geeft jongeren die zich eenzaam voelen kracht door hen met elkaar in contact te brengen. Vanuit die kracht kunnen ze weer activiteiten ontplooien en zo hun steentje bijdragen aan het sociale weefsel van onze samenleving. Omdat de nieuwe generatie onze toekomst is en hun welzijn ons allemaal raakt, wordt de tweede Brouwer Vertrouwensprijs toegekend aan Join Us."
Join Us is vereerd met de toekenning van de tweede prijs van de KHMW Brouwer Vertrouwensprijzen. "Vooral om het woord ‘vertrouwen’ in de naam van de prijs. Dat is precies wat we een beetje missen in de maatschappij: vertrouwen in elkaar hebben en naar elkaar omkijken", aldus Jolanda van Gerwe. Met de prijs van € 50.000 gaan we ervoor zorgen dat eenzaamheid onder jongeren niet alleen op de agenda staat bij gemeenten, maar ook in het onderwijs en op de werkvloer. Denk aan het ontwikkelen van trainingen en tools voor scholen en bedrijven om signalen van eenzaamheid eerder te herkennen en aan te pakken.
Fotocredits: Anja Robertus