Je kunt de risico’s op eenzaamheid in je klas verkleinen door een saamhorige groep te creëren. Dit is een klas waarin jongeren zich veilig voelen, erbij horen, zichzelf zijn en durven te ontdekken en kunnen leren. Een saamhorige klas kan, voor jongeren die zich eenzaam voelen, het verschil maken. Het zorgt ervoor dat zij zich, elk geval op school, minder alleen voelen en zichzelf durven te zijn.
Hieronder vind je een aantal praktische tips voor het creëren van meer saamhorigheid.
Natuurlijk is een veilige sfeer in de klas voor álle leerlingen belangrijk, niet alleen voor leerlingen die zichzelf eenzaam voelen. Als mens hebben we namelijk drie psychologische basisbehoeftes: relatie, competentie en autonomie. Op het moment dat aan deze behoefte wordt voldaan voelen we ons veilig en kunnen we leren, groeien en ontwikkelen. Kennisoverdracht en persoonlijke groei kun je niet bereiken wanneer de sociale veiligheid in het geding is. Er ontstaat dan ongenoegen in de klas, leerlingen hebben het gevoel dat ze er niet bij horen, en niet zichzelf kunnen zijn.
Een saamhorige klas creëren gaat niet vanzelf. Het is een groepsdynamisch proces waarbij je rol als mentor of docent van groot belang is. Hieronder vind je tips en een informatieblad (download).
Investeer in het bouwen aan de relatie met de leerlingen in je klas. Als zij merken dat je oprecht in hen geïnteresseerd bent zullen zij meer moeite voor je doen, en willen ze bijdragen aan een positieve sfeer in de klas. Ter overweging: ga voor aanvang van het schooljaar op bezoek bij je mentorleerlingen. Op die manier leer je ze beter kennen en laat je merken dat je hen belangrijk vindt.
Bevorder het gevoel van veiligheid, vertrouwen en verbondenheid, door activiteiten te kiezen die aansluiten bij de groepsdynamische fase waarin de groep zich bevindt. Hierdoor zal er minder snel gepest of buitengesloten worden. Er ontstaat een sfeer waarin de leerlingen beter kunnen presteren en ontwikkelen.
Meer weten over het groepsdynamische proces en het creëren van een saamhorige klas? Download het gratis informatieblad en ga aan de slag met de verschillende fases en bijbehorende tips.
Bron: Deci, E.L., & Ryan, R.M. (2000). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55(1), 68-78. doi: 10.1037110003-066X.55.1.68 Bron: Vansteenkiste, M. and Soenens, B. (2015). Vitamines voor groei: ontwikkeling voeden vanuit de Zelf-Determinatie Theorie. Gent: Acco.
Ontdek snel het antwoord op je vraag.
Heb je een vraag of wil je iets laten weten?