Met veel plezier ontvingen we de tweede prijs bij de uitreiking van de KHMW Brouwer Vertrouwensprijzen! Deze prestigieuze prijs, gericht op het versterken van vertrouwen in de samenleving, erkent onze inzet tegen eenzaamheid onder jongeren. De eerste prijs ging naar CollectieveKracht, een kennisplatform dat burgercollectieven op de kaart zet en ondersteunt.
Op maandag 20 januari werd de waardevolle tweede prijs door jongeren en medewerkers van Join Us tijdens de feestelijke uitreiking in ontvangst genomen. De jury roemde de eenzaamheidsaanpak: "Join Us geeft jongeren die zich eenzaam voelen kracht door hen met elkaar in contact te brengen. Vanuit die kracht kunnen ze weer activiteiten ontplooien en zo hun steentje bijdragen aan het sociale weefsel van onze samenleving. Omdat de nieuwe generatie onze toekomst is en hun welzijn ons allemaal raakt, wordt de tweede Brouwer Vertrouwensprijs toegekend aan Join Us."
Join Us is vereerd met de toekenning van de tweede prijs van de KHMW Brouwer Vertrouwensprijzen. "Vooral om het woord ‘vertrouwen’ in de naam van de prijs. Dat is precies wat we een beetje missen in de maatschappij: vertrouwen in elkaar hebben en naar elkaar omkijken", aldus Jolanda van Gerwe. Met de prijs van € 50.000 gaan we ervoor zorgen dat eenzaamheid onder jongeren niet alleen op de agenda staat bij gemeenten, maar ook in het onderwijs en op de werkvloer. Denk aan het ontwikkelen van trainingen en tools voor scholen en bedrijven om signalen van eenzaamheid eerder te herkennen en aan te pakken.
Fotocredits: Anja Robertus
Jolanda zet zich al jaren in voor eenzame jongeren. Met haar stichting helpt ze jongeren met hun sociale vaardigheden en zelfvertrouwen en probeert ze het aanjagen van eenzaamheid in de maatschappij terug te dringen. Bekijk de hele aflevering hier: https://npo.nl/start/serie/zin-in-morgen/seizoen-3/zin-in-morgen_75/afspelen
Eenzaamheid onder jongeren blijft vaak onbesproken. Voor Marit leidde de voortdurende afwijzing tot het verlaten van de middelbare school. Gelukkig vond ze steun bij Join Us, waar ze ontdekte dat ze niet alleen is.
Haar boodschap: ‘Vraag iemand die zich eenzaam voelt eens mee om iets leuks te doen. Dat kan echt het verschil maken.’
Lees haar verhaal, en dat van anderen in de Volkskrant: https://myprivacy.dpgmedia.nl/consent?siteKey=PUBX2BuuZfEPJ6vF&callbackUrl=https%3a%2f%2fwww.volkskrant.nl%2fprivacy-wall%2faccept%3fredirectUri%3d%252fvolkskrant-magazine%252fzes-mensen-jong-en-oud-over-hun-eenzaamheid-ik-wil-graag-ergens-bij-horen-en-dat-lukt-niet%257eb4249c95%252f
Nora Kielliger (17) woont in Tiel en deelt openhartig haar ervaringen met eenzaamheid. Ondanks dat ze vrienden heeft, brengt ze veel tijd alleen door, vaak op haar kamer of scrollend op sociale media. Voor Nora draait eenzaamheid om meer dan fysiek alleen zijn; het is het missen van verbinding in sociale situaties. Met haar verhaal wil ze aandacht vragen voor een probleem waar veel jongeren mee worstelen, maar waar nog te weinig over wordt gesproken.
Lees het hele verhaal in Linda Meiden.
Kubra* (25) voelt zich al haar hele leven een buitenstaander en vrienden maken vindt ze moeilijk. Ze worstelt met eenzaamheid, maar met de juiste hulp probeert ze dit nu te doorbreken. De strenge regels van haar Turkse ouders werken alleen niet mee.
Vier jaar lang proefde Kubra van het normale leven van een jonge vrouw. Ze verhuisde voor haar opleiding Pedagogiek van een klein plaatsje in Gelderland naar Rotterdam. “In de stad voelde ik me veel vrijer dan in het dorp waar ik opgroeide. Ik viel niet meer op vanwege mijn hoofddoek en achtergrond, maar ging op in de massa. Bovendien hoefde ik geen toestemming te vragen aan mijn ouders om leuke dingen te doen. Dat zijn bij mij thuis namelijk de regels, vanwege de cultuur van mijn ouders. In Rotterdam kon ik ontdekken wat er te doen was in de stad, had ik vrienden en genoot ik van de vrijheid om mij heen.” Dat veranderde toen Kubra na het behalen van haar diploma weer bij haar ouders ging wonen. Deels om financiële redenen, maar ook omdat haar ouders dit van haar verlangden. Ze ging terug in de tijd en leverde haar verworven vrijheid weer in.
Verder lezen? Het hele artikel lees je op NPO.
Op 26 november stond het learning event Stronger Together volledig in het teken van het creëren van een sterke sociale omgeving. Het was een inspirerende dag vol ontmoetingen, kennisdeling en nieuwe inzichten. Een samenvatting van de hoogtepunten:
o De dag begon op een bijzondere manier met een ontroerend lied, geschreven en gezongen door Sanja, een oud-deelnemer van Join Us.
o Dagvoorzitter Irene Moors en Jolanda van Gerwe verwelkomden iedereen en openden officieel de dag
o Bezoekers konden kiezen uit inspirerende dialoogsessies van onze partners 113, NJI, VNG, en wetenschappers Marlies Maes en Maaike Verhagen.
o Tijdens deze dialoogsessies konden deelnemers met elkaar in gesprek over eenzaamheid in het algemeen, suïcidaliteit, de rol van gemeenten in het verbeteren van de mentale gezondheid van inwoners en de rol van de omgeving in de aanpak van eenzaamheid.
o In de pauzes liepen complimentenmakers rond die persoonlijke complimenten op kaartjes schreven, een warme toevoeging aan de dag.
o Thijs gaf een inspirerende en prikkelende keynote waarin hij handvatten bood over hoe we jongeren samen kunnen versterken en maakten ons bewust van de leefwereld van jongeren en daarbij behorende vragen.
o Er was nog genoeg ruimte om elkaar op te zoeken en met elkaar na te praten over de dag.
Het event bood niet alleen kennis en inzichten, maar ook een gevoel van verbondenheid en inspiratie. Een fantastische dag waar we enorm trots op terugkijken. Voor een sfeerimpressie: bekijk de aftermovie en geniet met ons mee!
Stronger Together kwam tot stand dankzij een mooie samenwerking met Nederlands Jeugdinstituut, VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten), 113 Zelfmoordpreventie, Sociaal Werk Nederland, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en maatschappelijk partner M&M’S (Mars).
In het leertraject van ZonMw zijn er veel waardevolle inzichten opgedaan over het effect van de Join Us online interventie. De quote “Mijn zelfvertrouwen is echt omhoog gegaan, het is niet perfect maar wel goed nu” weerspiegelt hoe deelnemers persoonlijke groei ervaren, een belangrijk succes van de interventie.
Tijdens dit traject werden zowel deelnemers als begeleiders geïnterviewd om de werkzame elementen van Join Us online te identificeren. Deze feedback heeft ons geholpen om de methodiek verder te verfijnen en beter te onderbouwen, met een specifieke focus op effectieve eenzaamheidsinterventies. Zo konden we een solide basis leggen, waarin de methodiek nauwkeurig werd versterkt en aangescherpt.
Het resultaat hiervan is dat Join Us online nu officieel erkend is door de commissie voor Maatschappelijke ondersteuning, participatie en veiligheid. Dit betekent dat onze methodiek nu opgenomen is in de Movisie databank als ‘Goed onderbouwd’. We zijn enorm trots op deze erkenning!
Andrea is blij dat ze de stap heeft gezet om zich aan te melden. “Ik ontmoet nieuwe mensen en leer ook hoe ik deze vrienschappen onderhoud. Ik zou Join Us echt aan iedereen aanraden die zich alleen voelt of moeite heeft met sociale contacten. Het heeft mijn leven echt verrijkt.”
De Week tegen Eenzaamheid ligt achter ons en wij kijken vol trots terug op een reeks geslaagde initiatieven en samenwerkingen. We willen graag een aantal hoogtepunten met jullie delen.
Met trots kondigen wij aan dat we de een Appeltje van Oranje in ontvangst hebben mogen nemen. De prijs werd vandaag uitgereikt door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde. Jaarlijks worden de Appeltjes van Oranje uitgereikt aan drie sociale projecten in Nederland en de Cariben. Initiatieven die zich inzetten voor een samenleving waarin niemand er alleen voor staat. Daarbij staat ieder jaar een ander thema in de spotlights en dit jaar was het "Eenzaamheid verminder je samen".
Mason 22 jaar
''Bij Join Us kwam ik erachter waarom het in mijn vriendschappen soms mis ging. Door gesprekken met andere deelnemers ontdekte ik dat ik mensen te vaak over mijn grenzen liet gaan. Uiteindelijk leidde dat tot spanningen en breuken. De tips en tricks van anderen hebben me geholpen om beter mijn grenzen aan te geven.”
In deze podcast aflevering gaat Marlise Stap in gesprek met Esmée, een 22-jarige deelnemer van Join Us in Soest. Esmée deelt haar ervaringen met Join Us en hoe ze hier terechtkwam. Esmée: "Voor mijn studie maakte ik een opdracht over eenzame jongeren. Ik moest een interventie zoeken die daarbij aansloot. Toen vond ik Join Us en eigenlijk bij alles wat ik las herkende ik mezelf. Toen bleek dat ze ook nog een locatie in Soest hadden, besloot ik mezelf direct aan te melden.’’