Support onze missie!
Daan in LINDA magazine
In de media

LINDA Magazine

In de LINDA van april 2020 vertellen Daan, Siem en Lauren wat eenzaamheid voor hen betekent. Ook Join us ambassadrice Nadï deelt haar verhaal. Het interview van Daan is gepubliceerd op de website van LINDA,

lees verder. 

Hanneke vertelt het Jeugdjournaal over Join Us
In de media

Het Jeugdjournaal

In september 2019 lanceerde Stichting Join us het landelijke meldpunt voor eenzame jongeren. De 13-jarige Hanneke vertelt wat eenzaamheid met haar doet. Op haar middelbare school laat ze zien waar ze pauzeert en vertelt ze eerlijk over de lastige situaties in de klas. Sinds ze bij Join us komt gaat het beter met haar. Ze ervaart nu hoe het is om er bij te horen.

Bekijk de video hier.

Diego
In de media

NPO 3FM

Diego (20) is na een eenzame periode bij Join Us terechtgekomen en heeft daar leuke vrienden ontmoet. Die hij tijdens de coronatijd helaas niet kan zien. “Dat is heel erg jammer. Omdat ik door mijn spierziekte tot de kwetsbare groep behoor, zit ik weer aan huis gekluisterd. Als de crisis nog lang gaat duren, ben ik wel bang om weer te vereenzamen.”

Lees het volledige artikel online. 

jongeren die tegen muur zitten
In de media

BBC News

In september 2019 lanceerde Join us het landelijke meldpunt voor eenzame jongeren. Dat zorgde voor veel media-aandacht in binnen- en buitenland. Zo publiceerde BBC news een artikel waarin ze Jolanda interviewen. Ook deelt Join us ambassadeur Nadï haar verhaal.

Lees verder.

Maaike vertelt over Join Us bij RTL nieuws
In de media

RTL Nieuws

Bij RTL Nieuws vertelt Maaike haar verhaal. Door een verhuizing raakte ze langzaam haar vrienden kwijt. Nieuwe vrienden maken lukte niet, ze werd steeds eenzamer. Totdat ze in contact kwam met Join us. 

Bekijk hier het nieuwsitem

Xiao Min
Ervaringsverhalen

Vrienden maken was lastig

Xiao Min - 23 jaar

‘Op school zat ik in de pauze bij mijn klasgenootjes. Ik zat erbij en keek erna. Als ik praatte werd daar doorheen gepraat. Niet chill, ik voelde me ongemakkelijk.’ Ook buiten school voelde de 23-jarige Xiao Min zich vaak eenzaam. ‘Het was niet makkelijk om vrienden te maken. Ik vond het lastig om op nieuwe mensen af te stappen en mee te praten.’

Leuke dingen deed ik met mijn moeder

Voordat Xiao Min deelnam aan Join Us deed ze vaak leuke dingen met haar moeder. ‘Natuurlijk ging ik ook liever met een vriendin naar de bios of een beetje hangen in het centrum. Op socials zie ik dat andere meiden naar feestjes gaan of op stap. Het is niet altijd leuk om die foto’s te zien. Waarom heb ik dat niet dacht ik vaak.’

De eerste avond bij Join Us

Nadat Xiao Min op het nieuws iets zag over eenzaamheid bij jongeren ging ze googelen. Ze kwam bij Join Us in Dordrecht terecht en besloot zich aan te melden. ‘De eerste avond was zo spannend. Het was druk in het jongerencentrum en ik kwam als laatste binnen. Ik werd meteen uitgenodigd om erbij te komen zitten. Dat was heel fijn. Vervolgens ging iedereen zich voorstellen. Ik heb die eerste avond vooral gekeken.’

Mijn verjaardag vierde ik met vriendinnen

Bij Join Us heeft Xiao Min nieuwe mensen leren kennen. ‘Met twee meiden spreek ik regelmatig af. We gaan dan naar de film of spelen een spelletje. Laatst was ik jarig en toen kwamen ze ook op mijn feestje. Sociaal contact blijft een beetje spannend, omdat het natuurlijk van twee kanten moet komen. Door Join Us heb ik mensen ontmoet met wie ik een klik heb.’

Doe het gewoon

‘Zit je mijn verhaal te lezen en twijfel je of Join Us iets voor je is? Dan zou ik willen zeggen; doe het gewoon. Wie weet levert het je iets op. De eerste keer is wel spannend, maar ga gewoon en geef het een kans. Heel soms voel ik me nog een beetje eenzaam, maar het is echt minder erg geworden.’

meisje achter laptop
Ervaringsverhalen

Ik wilde van mijn onzekere gedachtes af!

Linde - 27 jaar

'Periodes van eenzaamheid heb ik altijd gekend. Mijn sociale contacten verwateren altijd. Daar komt dan nog bij dat ik dit meestal op mezelf betrok. “Ik ben niet leuk genoeg”, is een gedachte waar ik door mijn sociale angst in verstrengeld raakte. In december 2020 merkte ik dit weer en raakte ik erg teruggetrokken', vertelt Linde (27)

Buiten op straat zag ik groepjes mensen; samen leuke dingen doen of een dagje weggaan. Ook kom je op een gegeven moment op een leeftijd dat het net lijkt of je achterblijft op leeftijdsgenoten. Je ziet mensen settelen, dat miste ik. Ik voelde me echt buiten de maatschappij staan, in plaats van dat ik meedeed. Dat is een heel vervelend gevoel. Ook al ging m’n werk goed. Die negatieve spiraal kwam voor de zoveelste keer terug, daarom besloot ik om op zoek te gaan naar iets om me daar uit te halen. Ik wilde mensen ontmoeten en weg uit het negatieve, niet meer alles op mezelf betrekken of zien als een afwijzing.

Niks te verliezen

Ik was toen 27 en kwam via een omweg bij Join Us online terecht. Ik heb me toen snel opgegeven, met een lichte spanning en gevoel van: “ik heb toch niks te verliezen.” De eerste bijeenkomst heb ik me een beetje op de achtergrond gehouden. De gedachte dat je de enige bent die zich somber of alleen voelt, verdwijnt al snel. Je merkt dat iedereen in de groep dat heeft. Ik kwam op een gegeven moment wat meer uit m’n schulp en durfde ook mijn kwetsbare kant te laten zien in een groep. Dat was gelijk superspannend. Mijn doel was om opener te worden en niet vast te komen zitten in mijn onzekere gedachtes over wat anderen van me zouden denken. Door middel van social challenges word je elke keer uitgedaagd om weer een stapje verder te durven gaan dan daarvoor.

Fijne vriendschap

Aan het eind van het traject merkte de begeleider op dat ik meer open en betrokken was geworden in de groep. Ik merk dat nog steeds, nu ik zelf als ervaringsvrijwilliger in de groep meedraai. Ik leer mensen beter kennen en snap ook waar ze mee zitten. Die herkenbaarheid is heel fijn. Nu ik verder ben zie ik hoe ik ben gegroeid. Ik kan best een praatje maken met iemand die ik niet heel goed ken. Die groei merk je, ik ben een stuk opgewekter dan hiervoor. Ook op mijn werk merk ik dat ik makkelijker iets vraag aan een collega. Ik heb een fijne vriendschap aan Join Us overgehouden. We spreken af en toe af om leuke dingen te doen. Misschien dat ik binnenkort ook een oud studiegenootje een berichtje stuur.

*Op verzoek is dit verhaal anoniem gepubliceerd.

Dylan
Ervaringsverhalen

Niet meer bang voor afwijzing, dat zou mooi zijn!

Dylan - 21 jaar

‘Over vijf jaar hoop ik een vaste vriendenkring te hebben. Gewoon een groepje mensen bij wie ik me prettig voel en waar ik altijd terecht kan. Ik hoop ook dat ik dan makkelijker in de omgang ben dan nu en iets minder onzeker. Niet meer bang om afgewezen te worden, dat zou mooi zijn’, vertelt Dylan.

Buiten de deur kwam ik nauwelijks.

Jarenlang zat ik alleen maar op mijn slaapkamer. Huiswerk maken, gamen, lezen, netflixen: ik deed alles op die paar vierkante meter. Buiten de deur kwam ik nauwelijks. Ik sprak met niemand over mijn eenzame gevoelens. Ik was vast de enige zonder vrienden, dacht ik. Mijn isolement werd zo groot dat ik uiteindelijk een alcoholverslaving ontwikkelde.

Echt een vriendschap? Ik weet niet hoe dat moet.

Waarom ik weinig vrienden heb? Dat weet ik zelf ook niet zo goed. Misschien heb ik autisme, maar ik ben nooit getest. Eerdere contacten verwaterden altijd of mensen wezen me af. Het eindigde eigenlijk nooit op een positieve manier. Het lastige aan sociaal contact vind ik de angst om verkeerde dingen te zeggen en dat anderen me daar op veroordelen. Ik praat best wel eens met mensen en kan dan ook goede gesprekken met ze voeren. Maar echt een vriendschap? Ik weet niet hoe dat moet. Nog steeds is dat best wel moeilijk voor me.

Join Us bleek de moeite waard.

Eenmaal in de kliniek, waar ik werd behandeld voor mijn alcoholverslaving, wees mijn behandelaar me op mijn eenzaamheid. Zij dacht dat mijn isolement deel uitmaakte van mijn depressie en drankgebruik en raadde me aan in de buurt te kijken naar mogelijkheden om contacten op te bouwen. “Is Join Us niks voor je?”, vroeg ze. Elke twee weken kom ik samen met leeftijdsgenoten en doen we leuke dingen. In het begin was ik terughoudend. Als ik ook in deze groep buiten de boot val, wat heb ik er dan aan? Ik had ook al zo lang geen sociaal contact meer… Is me aansluiten bij deze groep dan niet een te grote stap? Toch bleek het de moeite waard om deze horde te nemen.

Ik ga er steeds meer op uit.

De eerste bijeenkomst was minder eng dan ik had verwacht. Er hing een relaxte sfeer en de begeleiders wisten ons goed op ons gemak te stellen. De groep bestaat uit allemaal aardige mensen waar ik best goed mee op kan schieten. Ik hoop met hen een vriendschap op te bouwen. Door Join Us zit ik niet meer de hele tijd op mijn slaapkamer. Ik word ook iets losser met sociale contacten en merk dat ik steeds meer van me laat horen. Mijn doel is om mezelf te durven zijn, zonder dat er alcohol in het spel is. Ik ben geen compleet ander mens nu, maar ik groei. Daar ben ik blij mee.” 

Sammy deelt haar verhaal in NRC Dagblad
In de media

NRC Dagblad

In het NRC van zaterdag 2 februari 2019 deelt Sammy haar verhaal: Als je haar Facebook-account bekijkt zou je niet denken dat ze eenzaam is. Haar eenzaamheid is afgeschermd van het publieke oog. In het NRC deelt Sammy haar verhaal. Lees het volledige artikel.

Lees verder.

Twee jongere die lachen naar de camera
Nieuws

Jongeren ontmoeten elkaar bij de Hang Out tijdens Fabriek Magnifique

Samen met de jongerenraad van Stichting Join Us werd het idee van LEIN5 Coaching om een ontmoetingsplek te creëren tijdens Fabriek Magnifique uitgewerkt. Dit is een zinderend zomers festival in Veghel op 22, 23 en 24 juli. Jongeren die anders misschien thuisblijven omdat ze niemand hebben om mee te gaan, kunnen nu samen genieten van het culturele en kunstzinnige feest in Veghel. Begin mei organiseerden Join Us de allereerste Hang Out tijdens Bevrijdingspop in Haarlem. Dat was vanaf de allereerste minuut een succes. Reden te meer om ook tijdens Fabriek Magnifique een Hang Out te realiseren.

De Hang Out is een plek op het festivalterrein waar altijd iemand aanwezig is vanuit Join Us. Dit zijn jongeren van de jongerenraad, (oud)-deelnemers en begeleiders die er voor zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Je bent bij de Hang Out nooit alleen. Op 22 en 23 juli is de Hang Out dé ontmoetingsplek voor jongeren die sociaal contact lastig vinden.

Stichting Join Us en haar jongerenraad,

WMO Coöperatie de Meierij
,
LEIN5 Coaching
,
ONS Welzijn,
Welzijn de Meierij
namens
coöperatie Sociaal Werk Meierijstad
en
GAAN dating
 organiseren samen deze Hang Out met Fabriek Magnifique, die de locatie ter beschikking stelt. Vanuit alle organisaties is de wil en het doel om jongeren in gemeente Meijerijstad (en omstreken) een safe space te bieden tijdens het grote culturele en kunstzinnige festival. Een plek voor jongeren die sociaal contact lastig vinden.

Stronger Together logo
Nieuws

Kom 4 oktober naar learning event Stronger Together

De mentale gezondheid van de jeugd staat ernstig onder druk. Voor de helft van de jongeren is eenzaamheid een probleem en voor

18 procent
zelfs een zeer ernstig probleem! Wil je weten hoe het zit en jongeren helpen eenzaamheid te doorbreken? Kom dan dinsdag 4 oktober 2022 naar Stronger Together. Het learning event over eenzaamheid bij jongeren wordt geopend door staatsecretaris Maarten van Ooijen. Vanuit beleid, praktijk én onderzoek bespreken we hoe je eenzaamheid kunt voorkomen, signaleren en aanpakken. Dagvoorzitter Irene Moors sluit het event af met een inspirerend interview met jongeren en beleidsmedewerker(s).

Wist je dat mensen met een goede mentale gezondheid een

15 tot 20 jaar langere levensverwachting
hebben dan mensen met een slechte mentale gezondheid? Daarom zet het kabinet de komende jaren in op de “mentale weerbaarheid” van zowel jongeren als volwassenen. Preventie van mentale klachten moet meer nadruk krijgen! Het tijdig aanpakken van eenzaamheid bij jongeren is daar een essentieel onderdeel van. Hoe kunnen professionals deze groep écht helpen? En welk beleid is daar voor nodig? Op deze vragen vind je concrete antwoorden tijdens het learning event Stronger Together.

Programma

Stronger Together heeft een gevarieerd programma dat interessant is voor beleidsmedewerkers, jongerenwerkers, sociaal werkers, onderwijsprofessionals, directieleden en bestuurders. Omdat je vanuit verschillende functies andere vragen hebt over eenzaamheid, is er gekozen voor drie verschillende area’s: beleid, onderzoek en praktijk. Binnen deze area’s verzorgen professionals samen met jongeren inspiratiesessies. Gastsprekers zijn onder andere gezondheidswetenschapper Maaike Verhagen en trainer motiverende gespreksvoering Ellen Honings.

Praktische info

Voor slechts € 55,- kun je deze leerzame dag bijwonen. Wacht niet te lang: de locatie biedt ruimte aan 250 professionals. Stronger Together vindt plaats in het hoofdkantoor van T-Mobile Nederland in Den Haag. Het inhoudelijke programma duurt van 9:30u tot 14:00u. Meer info en aanmelden:

www.stronger-together.nl

Organisatie

Stronger Together wordt in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport georganiseerd door Join Us, een stichting met ruim 100 groepen in het hele land waar jongeren met eenzaamheidsgevoelens samenkomen en sociaal sterker worden. Samenwerkende partners zijn het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie, Sociaal Werk Nederland en maatschappelijk partner T-Mobile Nederland.

Typhoon samen met jongeren
Nieuws

Typhoon doorbreekt taboe met 'Alleen In De Pauze'

Met zijn nieuwe single ‘Alleen in de pauze’ wil Typhoon het taboe van eenzaamheid onder jongeren doorbreken. Hiphopmuzikant Glenn de Randamie heeft het nummer geschreven aan de hand van zijn eigen ervaringen en gesprekken met jongeren die zich vaak alleen, buitengesloten of geïsoleerd voelen. Hiermee wil hij een bijdrage leveren aan het doorbreken van taboes rondom eenzaamheid, een chronisch probleem onder 200.000 jongeren in Nederland. ‘Ik herken veel van de emoties van de jongeren uit mijn eigen jeugd.’

Het idee voor het nummer is ontstaan door de samenwerking tussen Typhoon, Join Us en T-Mobile. Het nummer van Typhoon is een muzikaal kunstwerk, omdat het precies verwoordt hoe jongeren zich kunnen voelen”, zegt Van Gerwe. “Het is bijzonder dat Typhoon en T-Mobile zich op deze manier inzetten en ons helpen om eenzaamheid onder jongeren aan te kaarten en aan te pakken.”

Aandacht voor eenzaamheid

Typhoon is sinds november 2021 ambassadeur van Join Us. “Door de gesprekken met de jongeren die zijn aangesloten bij Join Us moet ik vaak terugdenken aan mijn jeugd”, vertelt Glenn. “Ik heb zelf ervaren hoe moeilijk het is om goed met gevoelens van eenzaamheid om te gaan. Mijn muziek heeft mij een stem gegeven en zorgde ervoor dat ik zag dat ik niet de enige was. Helaas is het probleem nog steeds actueel en daarom vind ik het belangrijk dat er meer aandacht voor komt. Ik weet wat het doet als er juist wel over gesproken wordt. Met ‘Alleen in de pauze’ wil ik jongeren in deze situatie een hart onder de riem steken, maar ook ouders en opvoeders bewust maken van deze

Digitaal contact helpt: ik heb iemand

Uit recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van T-Mobile onder bijna 1000 jongeren, blijkt dat toegang tot de digitale wereld een rol speelt in het tegengaan van eenzaamheid. Digitaal contact kan jongeren helpen wanneer zij zich eenzaam voelen. Van de jongeren die zich vaak eenzaam voelen geeft bijna 82% aan dat zij zich beter voelen als anderen digitaal contact met hen zoeken. Ruim twee derde van de ondervraagden geeft aan dat hen dat zelfs opvrolijkt. Het onderzoek laat zien dat digitale redzaamheid versterken een belangrijk element is in het helpen van jongeren die zich vaak eenzaam voelen. “Weten dat je iemand hebt die aan je denkt, vermindert op dat moment voor veel jongeren het gevoel van eenzaamheid”, weet Jolanda van Join Us. “Maar er is meer voor nodig om hun eenzaamheid te doorbreken.”

Offline en online ontmoetingen

“Join Us helpt jongeren die zich chronisch eenzaam voelen door het organiseren van online en offline ontmoetingen”, stelt Tisha van Lammeren, CCO T-Mobile en ambassadeur van het programma Digitale Inclusie. “Binnen T-Mobile willen wij dat iedereen, echt iedereen, kan participeren in de maatschappij. Onze technologie levert daarin een belangrijke bijdrage. Daarom steunen wij met woorden en daden Join us. Dit nummer draagt bij aan de bekendheid van de stichting. Zo willen we nog meer jongeren laten participeren in de maatschappij.” T-Mobile is sinds 2021 maatschappelijk partner van Join Us. Tisha: “We vinden het belangrijk dat we een bijdrage leveren aan het oplossen van maatschappelijke problemen.” Voor deze jongeren gaat het naast de verbinding in de online wereld, ook om verbinding in de offline wereld. “Door het nummer ‘Alleen in de pauze’ van Typhoon samen te lanceren bundelen we onze krachten en laten we deze jongeren zien dat Join Us ze kan helpen.”

Het nummer is

hier
te beluisteren. De videoclip van ‘Alleen in de Pauze’ wordt op 8 juni gelanceerd. Er is ook een podcastserie beschikbaar over het onderwerp via
www.t-mobile.nl/ikhebiemand