Drie Join Us jongeren hadden een idee. Waarom bouwen we niet een community voor alle jongeren die andere jongeren willen leren kennen? Dit zaadje groeide uit tot de
In de eerste week stond de teller al op 100 members. Nu, een jaar later, hebben we meer dan 1.500 members. Binnen een jaar tijd bezochten al die members samen ruim 500.000 pagina's op de community. Dat is een half miljoen! Maar dat is nog niet alles. Als we al de topics en reacties bij elkaar optellen zijn er bijna 10.000 berichten op de community geplaatst. Er werden niet alleen berichten geplaatst op de community. Members namen ook deel aan verschillende events. Zo speelden ze online Among Us en Fall Guys, keken ze samen films en kletsten ze tot diep in de nacht op de Discord-server. Maar de members ontmoetten elkaar niet alleen online. Ze hebben ook samen gedanst op Bevrijdingspop, elkaar ontmoet tijdens Fabriek Magnifique en geschreeuwd in achtbanen in de Efteling.
Het was een eerste jaar om nooit te vergeten. Op naar het volgende community jaar met nóg meer activiteiten, nieuwe members en heel veel berichten. Dankzij de steun van T-Mobile Nederland en het VSB fonds krijgen we de kans om de community in 2023 te laten groeien en uit te breiden met events en learnings.
Het is natuurlijk het leukste om met een groep naar de Efteling te gaan, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat realiseren ze zich bij de Efteling ook! Daarom openden ze hun deuren op vrijdag 14 oktober speciaal voor mensen die normaal gesproken niet naar de Efteling kunnen maar dit wél verdienen. Vanuit de Join Us community gingen we met een groep van 30 jongeren dankzij Sanne (medewerkster van de Efteling). Zij heeft Join Us voorgedragen!
Community member én Join Us deelneemster Elvira was erbij en vertelt je alles over de avond.
‘We verzamelden om half zeven bij de Efteling. Ik zag een aantal bekenden, maar er waren ook mensen die ik niet kende. Je kon alvast een praatje maken en aan elkaar wennen. Toen iedereen er was gingen we naar binnen. In verschillende groepjes zorgden we er samen voor dat niemand alleen was, dat vond ik het belangrijkste van de avond. De sfeer zat er goed in en dat merkte je ook, omdat iedereen blij was. Mensen waagden een poging om in een attractie te gaan terwijl ze dat eerder niet durfden. Leuk dat het nu wel lukte! We spoten elkaar nat met een machine bij de Piraña. Toen waren we aardig doorweekt, maar dat was niet erg, juist leuk!’
‘We kregen allemaal een gratis digitale fotokaart die je kon gebruiken als je in de attractie bent geweest en er foto’s waren gemaakt. Deze kon je gelijk op je telefoon zetten, erg handig! Ook kreeg je een tegoedbon om te besteden aan eten en drinken. Je zorgen maken dat je geen eten en drinken had hoefde dus niet. Op het einde van de avond kregen we nog een hele mooie watershow met muziek van onder andere Guus Meeuwis. Dit maakte de avond helemaal af! Het was erg fijn om te horen dat iedereen er van had genoten en een leuke avond had.’
Terwijl de 21-jarige Bas gezellig aan het glow-in-the-dark midgetgolfen is met zijn Join Us groep wordt hij verrast met een leuke goodiebag. Bas is namelijk de 500ste deelnemer van Join Us online. Zijn eerste reactie maakt meteen duidelijk waarom het online programma zoveel meerwaarde heeft. ‘Ik woon in Geldrop en kon bij Join Us in Eindhoven niet meedoen. Dus ik ben blij dat dit er is! Ben ik serieus de 500ste? Wat zijn er dan veel jongeren die dit voelen.’
Tussen de ‘hole-in-ones’ door vertelt Bas over de tijd voor Join Us. ‘Er gebeurde super veel negatieve dingen kort na elkaar. Ik zou met vrienden op vakantie gaan, maar ineens wilden ze me er niet meer bij hebben. Dat was een heel vervelende situatie. Kort daarna stopte ik met mijn opleiding en werd ik geopereerd aan mijn knie, waardoor mijn wereldje echt super klein werd. Join Us maakt veel goed. Het is iets positiefs waar ik naar uitkijk. Het is vooral leuk en ze helpen me om wat oude contacten te herstellen.’ Groepsgenootje Elvira herkent veel in wat Bas vertelt. Ook zij miste sociaal contact. ‘In het begin was ik vooral actief op de Join Us community, maar nu kan ik gelukkig ook meedoen in de online groep. Via de community ben ik voor het eerst in mijn leven naar een festival gegaan. Mega spannend, maar het was echt tof’, vertelt ze stralend.
‘Tijdens de eerste lockdown kwam het idee om een online programma op te starten’, vertelt Jolanda van Gerwe (directeur en oprichter Join Us). ‘Al snel kwamen we tot de conclusie dat het online programma een positief alternatief is voor jongeren die niet in hun eigen gemeente terecht kunnen. Een groep bestaat uit 9 deelnemers die 16 weken lang elke week een online meeting hebben. Jongeren ontmoeten elkaar en werken aan hun sociale vaardigheden en denkbeeld. Na 16 weken ronden ze het programma af en stappen ze sociaal sterker de deur uit.’
Dankzij de steun van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het OranjeFonds, Fonds21 en T-Mobile Nederland hebben we sinds de start van Join Us online al ruim 500 jongeren kunnen helpen hun sociale netwerk uit te breiden. Om in de toekomst het online programma te kunnen voortzetten zijn we op zoek naar partijen die willen bijdragen aan de financiering van dit programma voor jongeren, totdat er structurele middelen zijn voor mentale gezondheid van jongeren. Zie je mogelijkheden of heb je tips voor ons? Stuur een mail naar
Kyra Haerkens, kwaliteitscoach bij Join Us, is geïnterviewd door NU.nl in de Week tegen Eenzaamheid. Op 8 oktober 2022 is het artikel
Op donderdag 6 oktober 2022 was Join Us te gast bij Khalid en Sophie. Aukje en Farid, twee jongeren die mee hebben gedaan met Join Us, vertelden over hun ervaring met eenzaamheid. Ze werden ondersteund door ambassadeurs Irene Moors en Typhoon. Irene Moors vertelde over de noodzaak om jongeren preventief met hun mentale gezondheid te helpen. Typhoon bracht zijn pijnlijk herkenbare single 'Alleen In De Pauze' ten gehore.
Met de vervolgaanpak Eén tegen eenzaamheid verbreedt de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Op het Openingsevent tekenden Jolanda van Gerwe (Join Us) en Margreet Hoekstra (T-Mobile) voor deelname aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid. Join Us en T-Mobile zetten zich in voor jongeren die zich eenzaam voelen.
Eén tegen eenzaamheid is het actieprogramma van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om eenzaamheid in Nederland te verminderen. Waar het programma zich in de vorige kabinetsperiode richtte op eenzaamheid onder ouderen, adresseert het in de vervolgaanpak 2022-2025 eenzaamheid algemeen. Voor de vervolgaanpak is deze kabinetsperiode €40 miljoen extra beschikbaar gemaakt.
“Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe te doen’ is voor ons allemaal een basisbehoefte. We zijn een samenleving waar iedereen het verschil kan maken. Een klein gebaar kan een verschil maken. De urgentie van de opgave in de tijd waarin we nu leven is groot en wordt alleen maar groter. Daarom presenteer ik deze vervolgaanpak gericht op alle Nederlanders zodat we ons blijven inzetten voor mensen die dat nodig hebben. ”
Alleen zijn tijdens de schoolpauze en geen vrienden hebben om mee af te spreken. Jan Timmers uit Uden leed aan chronische eenzaamheid en zet zich nu in om andere jongeren te helpen. Ruim vijf jaar geleden sloot hij zich aan bij Join Us, een stichting die leuke activiteiten organiseert voor eenzame jongeren en hen tegelijkertijd helpt met het maken van vrienden en jongeren zelfvertrouwen geeft.
Tijdens de start van de Week tegen Eenzaamheid op donderdag 29 september 2022, besteeds het NPO 1 radioprogramma Spraakmakers aandacht aan het thema. Zo komt ook Emma aan het woord, die vertelt over eenzaamheid bij jongeren. Een vaak nog onderbelicht thema, maar waar steeds meer aandacht voor komt. Emma vertelt wat eenzaamheid voor haar betekende en hoe ze, met behulp van Join Us en een flinke dosis doorzettingsvermogen, in actie is gekomen om haar eenzaamheid te doorbreken.
Toen Jonne met z'n studie in de knoop kwam, belandde hij in een negatieve spiraal. Hele dagen speelde hij Minecraft op z'n computer. Tot zijn moeder ingreep en hem naar Join Us stuurde, waar hij met andere jongeren kon praten die zich ook eenzaam voelen. Inmiddels is hij weer uit de negatieve spiraal en heeft 'ie een hele hoop vrienden om zich heen.
Wij hebben oog voor eenzaamheid bij jongeren! Jij ook? 𝗛𝗲𝘁 𝗶𝘀 𝗱𝗲 𝗪𝗲𝗲𝗸 𝘁𝗲𝗴𝗲𝗻 𝗘𝗲𝗻𝘇𝗮𝗮𝗺𝗵𝗲𝗶𝗱. Wist je dat maar liefst 200.000 jongeren zich eenzaam voelen? Ze missen (echte) vrienden en hebben daar last van. Wij helpen deze jongeren waardoor ernstige mentale klachten worden voorkomen. Onze hulp is én blijft gratis dankzij de steun van donateurs. Heb ook oog voor eenzaamheid en steun Stichting Join Us door donateur te worden.
Emma - 18 jaar
'Eenzaamheid is een mix van veel verdriet, woede en teleurstelling. De eenzaamheid vond ik het ergste op school. Ik kwam in havo 4 binnen en vond geen aansluiting met de klas. Ik was op dat moment wel echt eenzaam en had eigenlijk alleen nog maar familie. In dat jaar ben ik ook depressief geworden. Ik voelde me toen wel radeloos. Via de GGZ heb ik gesprekken gehad met een coach die me motiveerde toch dingen te doen. Zelfs in mijn eentje naar de bioscoop. Dat was in het begin wel heel moeilijk. Ze heeft me ook verwezen naar Join Us. Ik heb een lastige periode gehad, maar nu is gelukkig alles wel weer goed’, vertelt Emma. Bekijk de video waarin Emma haar verhaal deelt.
Daniek - 23 jaar
‘Al jaren zat ik achter mijn computer lekker spelletjes te spelen. Maar ineens merkte ik, op 23-jarige leeftijd. er klopt iets niet. Ik heb iets niet goed gedaan. Ik zag mensen om me heen die met elkaar uitgingen of naar een verjaardagsfeestje gingen. Daardoor ging ik me steeds meer realiseren... dat ik bij de 'eenzame jongeren' hoorde, vertelt Daniek. Wil je weten wat ze heeft gedaan om zichzelf beter te voelen?