Zin om je social skills te oefenen? Of ben je op zoek naar handige tips om je positieve gedachten te versterken? Stap dan in de Social Lift van Join Us. Dit is een gratis e-tool die je vindt op de
Wil je makkelijker nieuwe contacten leggen? Werken aan je sociale vaardigheden? Of je zelfvertrouwen een boost geven, dat kan allemaal.
Sara (27)
“In mijn jeugd had ik door een moeilijke thuissituatie weinig tot geen sociaal contact. Dat miste ik enorm, maar ik wist toen nog niet goed wat ik precies miste" vertelt de 27-jarige Sara.
"Ik werd onzeker en durfde niet meer leeftijdsgenoten op te zoeken, omdat dat werd tegengehouden. Ik had niet de social skills hoe ik met anderen kon praten over wat ik meemaakte. Die hele periode in mijn jeugd heeft me veel geleerd, maar het maakt het niet makkelijker.”
“Op de middelbare school kwam ik niet mee met m’n leeftijdsgenoten en werd ik gepest. Vrienden maken voelde daardoor nog onveiliger. Als mensen te dichtbij kwamen, dan voelde dat ook heel gek en vertrouwde ik het niet. Ik kon niemand vinden die me kon helpen. Het eenzame gevoel speelde daardoor best lang door, tot tijdens m’n studie met studiegenoten. Ik had wel wat vrienden en vriendinnen tussendoor, maar het bleef bij oppervlakkig contact. Ik vond de ergste gedachte toen ik me zo eenzaam voelde: ik heb niemand.”
“Twee jaar geleden had ik zoveel dingen waar ik aan wilde werken voor mijn mentale gezondheid, toen heb ik me ook gelijk aangemeld voor Join Us. Inmiddels wist ik gelukkig wat ik miste en dat was sociaal contact, maar ik wist niet goed hoe ik dat aan moest pakken. Samen met mijn psycholoog ben ik bij Join Us terecht gekomen. Ik had me aangemeld met het idee: kijk maar of het wat is. Ik heb niet gelijk vrienden gemaakt, maar heb superveel geleerd. De eerste bijeenkomst vond ik spannend, dat stukje onveiligheid speelde weer op en contact leggen en hoe doe je dat. Ik hield mensen al zo lang op afstand, dit was nieuw voor me.”
“Aan het eind van de bijeenkomsten wilde ik nog wel meer leren, ik moest het ineens weer zelf doen. Dus heb ik me ingeschreven als ervaringsvrijwilliger. Op die manier kon ik toch nog wat dingen leren, maar had ik toch nog die fijne en veilige community. Ik merk dat de twee goede vriendinnen die ik nu heb, een diepe impact op me hebben. Het voelt dat het van twee kanten komt. In het dagelijks leven moet ik nog steeds aan de bak met wat ik heb geleerd bij Join Us. Ik zeg tegen mezelf: blijf steeds nieuwe dingen aangaan. Ga een keer naar het strand, ga een keer met iemand in gesprek, ook al voelt dat raar en spannend. Mijn tip voor andere jongeren die zich eenzaam voelen is dan ook: bespreek je eenzame gevoel met iemand die je vertrouwt zodat je iets kan doen. En blijf echt in jezelf geloven!”
Om de privacyredenen werd de naam van deze persoon gewijzigd.
Jason (25)
Je zit in een isolement waar je niet zelf voor kiest, dat is eenzaamheid voor Jason (25 jaar). “Het is overweldigend, omdat je niet weet wat je er aan kan doen. Als je een rotweek hebt gehad en je zit ’s avonds alleen op de bank, besef je ineens dat je niemand hebt met wie je dat kan bespreken. Het gevoel komt als een golf over je heen. Het is moeilijk om dan tegenover dat rotgevoel iets positiefs te zetten.”
“Ik ben altijd een tikkeltje onzeker geweest, maar ik merkte dat mijn eigenwaarde langzaamaan verdween. Mensen in je omgeving kunnen je nog zo vaak complimenten geven, zolang je het niet vanuit je zelf voelt kun je de complimenten ook niet geloven. Ik besefte later pas hoe slecht ik er aan toe was. Vanuit een soort wanhoop durfde ik me uiteindelijk wat kwetsbaarder op te stellen. In gesprek met mensen uit m’n vertrouwde omgeving vertelde ik over mijn paniek, angst en verdriet. Ik voelde me gehoord en gezien. Vanuit dat gesprek kwamen goede en fijne adviezen zoals Join Us, waar ik me toen voor aanmeldde.”
“In maart 2023 ben ik gestart met Join Us online. De eerste bijeenkomst ben ik heel open ingegaan, ik ben namelijk zelf nogal spraakzaam dus dat ging me goed af. Ik merkte alleen dat ik heel erg bezig was met hoe ik overkwam op anderen. Was ik geïnteresseerd genoeg naar anderen? Keek ik goed in de camera? Die gedachten liet ik gelukkig snel los omdat ik leerde dat dit gewoon bullsh*t is. Misschien door er zo open in te gaan, heb ik juist veel kunnen bereiken.
Iedereen komt om sociaal sterker te worden, maar ik ben ook veel zelfverzekerder geworden. Mijn eigenwaarde is terug, misschien nog wel meer dan voordat ik me eenzaam voelde. Mijn wil en kracht is de brandstof, maar Join Us is de vonk die heeft geholpen. Ik voel nu zulke oprechte connecties en fijne vriendschappen. Ik vind het superfijn om in het echt met vrienden af te spreken. Je kan elkaar in de ogen aankijken. Maar ik ben zo blij met de mogelijkheid die online me heeft geboden.”
“Tegen anderen zou ik willen zeggen: geef niet op en stop niet met zoeken naar je geluk. Soms lijkt het alsof er geen einde aan komt, maar er is altijd iemand die om je geeft en die het belangrijk vind dat je gelukkig bent. Er zijn mensen die jou de moeite waard vinden.”
Op dinsdag 3 oktober vond de derde editie van Stronger Together, het learning event over eenzaamheid bij jongeren, plaats bij het Akoesticum in Ede. Ruim 175 jongerenwerkers, ervaringsvrijwilligers, beleidsmakers en bestuurders kwamen samen om te leren én te praten over eenzaamheid bij jongeren.
✔ Dagvoorzitter en ambassadeur Irene Moors opende met enthousiast het learning event.
✔ Dr. Corine Dijk over het veelkoppige eenzaamheidsmonster.
✔ De open en eerlijke verhalen van jongeren. Ze vertelden wat eenzaamheid met je doet en wat wel én niet werkt.
✔ De act van
✔ De inspirerende, leerzame en verdiepende inspiratiesessies die de bezoekers zelf kozen.
✔ De spoken word van Riff Eline Roozeboom.
✔ De middag bestond uit een exclusieve bijscholing voor Join Us begeleiders.
Stronger Together kwam tot stand dankzij een mooie samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Movisie, Sociaal Werk Nederland, het Nederlands Jeugdinstituut en Noaber.
Nishaya (17) besefte zich ineens dat ze eigenlijk alleen haar familie had met wie ze sociaal contact had en miste het contact met leeftijdsgenoten. “Eenzaamheid is dat je in een bubbel zit, maar er niet uit kan. Je ziet wel dingen rondom je bubbel gebeuren, maar je kan er niet zelf aan meedoen. Je wordt niet uit die bubbel getrokken. Je ziet het leven gebeuren zonder jou als speler.”
“Ik ging niet echt leuke dingen doen met leeftijdsgenoten, zoals naar de film. Dat deed ik alleen met familie. Ik zag bijvoorbeeld op social media en op school dat anderen dat wel deden, en ik begon dat te missen. Ik ging nadenken of dat wel zo hoort te zijn. Ik dacht wat is er mis met mij, waarom doe ik geen leuke dingen en waarom word ik niet uitgenodigd door leeftijdsgenoten? Het ergste was dat ik het gevoel had dat ik er niks aan kon veranderen, mensen me niet leuk vonden en ik een raar kind was.”
“Mijn dag bestond uit naar school gaan en weer naar huis gaan, meer deed ik niet. Mijn tantes namen me mee om leuke dingen te doen, dat vond ik fijn dat ze dat voor me deden. Maar ik miste de aansluiting met leeftijdsgenoten. Mijn tante stuurde me een berichtje over Join Us en of dat misschien iets voor me was. Ik stuurde een berichtje naar de Join Us begeleider en zo heb ik me aangemeld.“
“De allereerste bijeenkomst was best spannend. Maar gelijk daarna voelde ik me op m’n gemak. Ik hoorde er echt bij en de begeleiders luisterden goed naar me. Het was gewoon zo ontzettend leuk! Ik ben dingen over mezelf te weten gekomen waardoor mijn zelfbeeld positief werd, zonder Join Us was dat niet gelukt. Ik kwam in contact met andere jongeren en stelde, samen met de begeleiders, social challenges voor mezelf op. Na het voltooien van de meeste challenges ben ik na twee jaar uitgestroomd bij Join Us. Dankzij Join Us heb ik nieuwe vriendschappen, maar ik heb ook oude contacten weer onderhouden. Dus waarschijnlijk lijkt het alsof je nu alleen bent, maar als je andere mensen ontmoet dan is jouw verhaal misschien wel een universeel verhaal. Je bent ècht niet alleen.”
Aukje
Tijdens de bijeenkomsten van Join Us leerden Aukje en Sophie elkaar kennen. Ze hadden meteen een connectie en zo is hun vriendschap ontstaan. Een bijzondere reiservaring volgde, samen voor het eerst op vakantie. En dan ook nog een totaal nieuwe ervaring, namelijk wildkamperen in Noorwegen. Verplaatsen per kano en te voet, een hele uitdaging! Benieuwd hoe ze het hebben ervaren?
Door haar eigen ervaring met eenzaamheid kwam Aukje in contact met Join Us. Ze leerde omgaan met uitdagingen, werkte aan sociale vaardigheden, ontwikkelde meer positieve gedachten en kreeg weer vertrouwen in zichzelf waardoor ze nieuwe ervaringen wil blijven opdoen. Ook werd ze geïnspireerd om anderen hierin verder te helpen en is ze nu ervaringsvrijwilliger bij Join Us.
"Ik vond het behoorlijk spannend om samen op avontuur te gaan. Een eerste vakantie samen en ook nog eens wildkamperen terwijl ik nog nooit had gekampeerd. Zou onze vriendschap sterk genoeg zijn om lastige situaties samen op te lossen? Hoe deel je die momenten samen? Tijdens deze reis hebben wij veel bijzonders meegemaakt. Zoals onder andere het spotten van rendieren, de landtransporten met de kano en ook wat lastigere situaties. Het weer in Noorwegen was namelijk erg wisselvallig. Het ene moment scheen de zon en het andere moment was er veel wind en regen. Uiteindelijk trok het weer bij en konden we verder met onze reis. Samen hebben we dit gedaan, ik was trots!
Wat ik mooi vond om te ervaren was dat het helpend was om elkaar de ruimte te geven en soms even te mopperen. Om elkaar vervolgens te steunen, te motiveren, lol met elkaar te maken en om de lastige dingen met elkaar te bespreken wanneer we genoten van het uitzicht op één van de vele stops.
Ik kijk terug op een hele mooie en bijzondere reiservaring waarbij ik veel geleerd heb over mezelf, Sophie en onze fijne vriendschap. Ik weet nu dat ik gerust ‘ja’ kan zeggen tegen nieuwe ervaringen, ook als ik twijfel of ik het wel leuk ga vinden. Tegen iedereen die leest zou ik willen zeggen: wees niet bang om te falen, maar wees eerder bang om het niet te proberen. Wacht niet tot morgen, maar start vandaag met wat jij belangrijk vindt!
Dankbaar om te zien dat jongeren samenbrengen bij Join Us mooie vriendschappen en avonturen kunnen opleveren! Wil jij ook jouw sociale leven boosten? Kom bij Join Us in
Op dinsdag 3 oktober opent dagvoorzitter Irene Moors het learning event Stronger Together in Ede. Na een indrukwekkende act door Live You Story duiken we de diepte in samen met Dr. Corine Dijk. Vanuit psychologisch perspectief vertelt ze waarom het sommige jongeren niet lukt om sociale contacten aan te gaan. Ook deelt ze wat de invloed is van schaamte, verlegenheid en teleurstelling. Na deze boeiende lezing zijn er verschillende inspiratie- en dialoogsessies op het gebied van beleid, praktijk en onderzoek.
Stronger Together heeft een gevarieerd programma dat interessant is voor beleidsmedewerkers, jongerenwerkers, sociaal werkers, onderwijsprofessionals, directieleden en bestuurders. Inspiratie- en dialoogsessies worden verzorgd door o.a. Movisie, het Nederlands Jeugdinstituut, 113 zelfmoordpreventie, Stichting Join Us en onderzoekers van Radboud University en Utrecht University. De dag wordt met veel plezier gepresenteerd en afgesloten door dagvoorzitter Irene Moors!
Voor slechts € 55,- kun je deze leerzame en inspirerende dag bijwonen. Wacht niet te lang: de locatie biedt ruimte aan 250 professionals. Stronger Together vindt plaats bij Akoesticum in Ede. Het inhoudelijke programma duurt van 10.00u tot 14:00u. Meer info en aanmelden: www.stronger-together.nl
Stronger Together wordt in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport georganiseerd door Join Us, het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en Sociaal Werk Nederland. En wordt mede mogelijk gemaakt door de Noaber Foundation, Radboud Universiteit, Universiteit van Utrecht, Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.
Dat we zoveel jongeren mogen helpen is niet zomaar ontstaan, daar was veel voor nodig. We zijn dan ook ontzettend dankbaar voor de steun van het ministerie, het bedrijfsleven en een aantal fantastische fondsen en particulieren! Niet voor niets dat we onze maatschappelijke partners in het zonnetje hebben gezet op donderdagmiddag 22 juni in Den Bosch. Samen met Irene Moors en Typhoon werd het een bijzondere middag! Geniet je mee?
Met veel plezier bedanken wij Fonds21, Stichting Anton Jurgens Fonds, het VSB fonds, ZonMw, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, T-Mobile Nederland, het Oranje Fonds, Noaber, KPMG Nederland, ABAB, Bevrijdingspop Haarlem, Geestkracht, Janivo Stichting, Rabobank Foundation, Nationale Postcode Loterij, Masterfoods, Stichting Boschuysen, Univé Verzekeringen, Stayokay, Oma's Soep en iedereen die ons op wat voor manier dan ook heeft gesteund. Samen laten we jongeren meedoen!
Je verjaardag vieren met vrienden of een avondje de stad in. Het lijkt vanzelfsprekend, maar voor zo’n 275.000 jongeren is het dat niet! Zij voelen zich dagelijks alleen en hebben geen echte vrienden waarmee ze alles kunnen delen. Vrienden met wie je kunt lachen, die je midden in de nacht kunt bellen en waarvan je weet dat ze altijd voor je klaarstaan. Wanneer jongeren zich te lang eenzaam voelen zijn de gevolgen ernstig. Deze jongeren krijgen te maken met o.a. depressie, verslaving, schooluitval en/of suïcide gedachten.
Join Us is er voor deze jongeren! We brengen ze met elkaar in contact en helpen ze sociaal sterker te worden. Dat doen we sinds 2018 in 76 gemeenten samen met jongerenwerkorganisaties. Ook hebben we een interessant online programma en een eigen community. Onze methodiek is erkend door organisaties zoals Movisie en het Nederlands Jeugdinstituut. Maar nog veel belangrijker is natuurlijk de erkenning van jongeren. Dat ze na hun deelname zich zelfverzekerder voelen, dat het beter lukt om af te spreken en dat ze met elkaar op vakantie gaan of festivals bezoeken. Deelnemers beoordelen ons gemiddeld met een 8,1.
Omdat Join Us nog niet actief is in alle gemeenten melden veel jongeren zich aan voor de online groepen. Met de huidige subsidies en fondsen kunnen we slechts 400 jongeren per jaar online helpen, terwijl er zo’n 150 aanmeldingen per maand binnenkomen. Om er voor al deze jongeren te kunnen zijn hebben we je steun kei hard nodig. Dankzij jouw donatie kunnen meer eenzame jongeren deelnemen aan het programma en dat eenzame gevoel doorbreken door hun sociale leven een boost geven!
Stichting Join Us heeft een ANBI status. Daarmee zijn donaties fiscaal aftrekbaar.
Wist je dat
Een
Stronger Together heeft een gevarieerd programma dat interessant is voor beleidsmedewerkers, jongerenwerkers, sociaal werkers, onderwijsprofessionals, directieleden en bestuurders. Omdat je vanuit verschillende functies andere vragen hebt over eenzaamheid is er gekozen voor een aantal inspirerende sprekers op het gebied van praktijk, beleid en wetenschap. Je kiest zelf met wie jij in gesprek gaat tijdens boeiende dialoogsessies. Wat heb jij altijd al willen vragen aan beleidsmakers? Naar welke wetenschappelijke onderzoeken over eenzaamheid ben jij nieuwsgierig? En wat werkt er in de praktijk? Ontdek het zelf op dinsdag 3 oktober in Ede.
Voor slechts € 55,- kun je deze leerzame en inspirerende dag bijwonen. Wacht niet te lang: de locatie biedt ruimte aan 250 professionals. Stronger Together vindt plaats bij Akoesticum in Ede. Het inhoudelijke programma duurt van 10.00u tot 14:00u. Meer info en aanmelden:
Stronger Together wordt in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport georganiseerd door Join Us, het Nederlands Jeugdinstituut, Movisie en Sociaal Werk Nederland. En mede mogelijk gemaakt door de Noaber Foundation, Radboud Universiteit, Universiteit van Utrecht, Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.
In het kader van de European Mental Health Week ging Irene Moors in gesprek met Luke en zijn Join Us begeleider Marijke. Rond zijn 20ste was Luke vooral bezig met games bouwen. Hij had wel online vrienden, maar mistte het om in real life af te spreken. Na een depressieve en moeilijke periode ging het weer wat beter met Luke. Hij sloot zich aan bij Join Us en leerde daar andere jongeren kennen waar hij goed mee klikt. Ben je benieuwd hoe Luke dit gelukt is? En wat zijn begeleider Marijke betekend heeft? Bekijk de video.
Als gamedesigner heeft Luke (23) veel online vrienden. 'Ik had wel veel online vrienden en dat is hartstikke leuk, maar je wilt ook in het echt afspreken. Dat miste ik. Ik stond er voor mijn gevoel alleen voor en was depressief', vertelt Luke in een bijzonder gesprek met Irene Moors. Hij wordt opgenomen en start met therapie. Na een intensieve periode gaat het beter met hem en start hij bij Join Us in Soest.
De eerste keer bij Join Us is natuurlijk ontzettend spannend. Join Us begeleider Marijke heeft daarin een belangrijke rol. "De eerste avond sta ik simpelweg bij de deur. Je gaat dan letterlijk samen over die drempel en de ruimte in", vertelt ze in het interview. 'Ik merk dat de jongeren elkaar opvangen en helpen.' Waarop Luke aanvult: 'Iedereen komt toch een beetje uit dezelfde situatie.'
'Ik heb wel wat mensen ontmoet waar het goed mee klikt. We zien elkaar ook buiten Join Us en gaan met elkaar op vakantie', vertelt Luke met een grote glimlach. 'Ik zie kanten van Luke die ik aan het begin nog niet gezien heb, zoals de humor', vult Marijke aan! 'Ik voel me vrolijker, kan beter mijn bed uit en heb weer zin in het leven', met deze mooie woorden sluit Luke het gesprek af.
In het kader van de European Mental Health Week ging Irene Moors in gesprek met Noor en haar vader Jos. Toen Noor op kamers ging in Arnhem lukte het niet om aansluiting te vinden. Lange tijd had ze een masker op, maar toen barstte de bom en besloot ze alles te vertellen tegen haar ouders. Zij hielpen haar de eerste stap te zetten naar een leuker sociaal leven. Wil je weten wat Jos deed? En ben je benieuwd hoe het nu met Noor gaat? Check de video!
Noor was vroeger onzeker en stil. "Ik ging niet uit, was alleen maar thuis. ik voelde me niet zelfverzekerd genoeg om mensen te leren kennen', vertelt ze in een bijzonder gesprek met Irene Moors. Toen ze naar Arnhem verhuisde zag ze andere jongere leuke dingen doen, maar op de een of andere manier lukte haar dat niet. 'Ik had moeite met opstaan, kwam mijn bed niet uit, maar naar de buitenwereld had ik een masker op.'
'Noor leek in die periode volstrekt gelukkig,' vertelt haar vader Jos. 'Maar in een keer kwam het toen naar boven toe. We zagen het wel, maar niet direct als probleem. We vonden het ook wel gezond dat ze op eigen benen ging staan.' Na het gesprek met Noor gaat haar moeder google en vindt ze Join Us.
'Ik vond het heel spannend om me in te schrijven en mezelf open te stellen', vertelt Noor. 'Je ziet heel veel dezelfde redenen, je bent niet alleen omdat iedereen zich zo voelt.' De ouders van Noor zien dat ze zich meer gaan openen. 'Ze heeft geleerd dat openheid helpt', vertelt Jos. Waarop Noor aanvult 'ik heb veel meer sociale contacten en geleerd dat ik zelfverzekerd mag zijn, en dat mensen mij leuk vinden op de manier hoe ik ben.'